søndag 27. februar 2011

Bruk av iPhone

Det finnes mange gode grunner til å la barn få lov til å holde på med bl.a iPhone...men skal også føye meg i rekken til de som sier at det finnes bakdeler ;-)

Det jeg erfarte i dag er hvordan dette verktøyet var med på å bidra til lese og skriveopplæring hos min 6 åring. Hun viser stor interesse mot telefonen, der hun spiller endel spill. Men i dag startet hun for fullt å lese meldinger som tikket inn. Grunnen kan være at jeg drev å administrerte noe for barna og de lurte stadig på hvordan planleggigen gikk...
Når det kom en melding løp hun å hentet telefonen og startet å lese meldingen før jeg fikk telefonen. Så kom hun til meg med telefonen og kommentarer til innholdet. Hun klarte dessuten å lese deler av meldingene før skjermen ble svart...en imponert mor fikk øynene opp for det som foregikk. Da kvelden kom og vi satt alene i stua spurte hun om ikke hun fikk lov til å sende en melding. Ja, var svaret og hun gikk på meldinger, leste hvem de meldingene som lå inne var i fra og bestemte seg for hvem hun skulle sende til. Hun valgte sin mormor. Hun skrev: du er snill hilsen Mathilde, så trykket hun send. Den eneste veiledningen hun fikk var mellomrom mellom ordene, og jeg oppdaget hvordan dette verktøyet bidro til økt komptanse i skriving. Vi snakker ikke med mellomrom mellom ordene, men når vi skriver er det viktig. På iPhonen måtte hun trykke inn space knappen, og på den måten tydelig jobbe med alle mellomrommene. Morsomt å se, og reflektere over ;-)

Etter at hun hadde sendt meldingen ringte mormor opp igjen og takket for koselig melding. Hun tok selv telefonen og måtte fortelle at det var hun som hadde sendt melding. Hun var tydelig stolt over tilbakemeldingen og fikk også med denne telefonen bekreftet at der var en mottaker i andre enden.

Etter at hun hadde snakket ferdig i telefonen ønsket hun å sende en til melding, denne skulle til pappa som var på fotballtrening. Hun hadde oppdaget noe nytt og spennende. Når pappa kom hjem takket også han for melding og hun var nok en gang positivt berørt over responsen.

mandag 21. februar 2011

Svar på ukas oppgave i fronter...

Det e bare mandag å æ logge spent inn på fronter for å se om der er elever som kanskje har vært inne på fronter å gjort leksene sine. Å,ja...der va d en elev som hadde svart på oppgaven. Ble faktisk litt stolt. Hun gjorde det :-)

søndag 20. februar 2011

Prosjektet er festet til papiret...


Dette er et bilde av meg i rollen som "løpende tilrettelegger". Jeg har gjennomført prosjektet mitt og skrevet ned mange av mine tanker og gjøremål i løpet av gjennomføringen. Det ble noen sider tilslutt da det viste seg at prosjektet falt innenfor mange faglige mål til tross for at jeg kun har vært innom en "innføring og et første møte med det digitale" for enkelteleven.

Jeg har lært utrolig mye...og ikke minst. Prosjekte har gjort at jeg fortsatt jobber med å lære opp elevene i bruk av digitalt verktøy. Den siste jeg har gjort er å sette elevene til å logge inn og ut av fronter i hjemmelekser. Dette skal de jobbe med uten at jeg er i klassen. Jeg er i praksis og elevene må gå gjennom denne innlæringen sammen med sine foresatte. Jeg er utrolig spent på om elevene gjør det de skal eller om jeg møter en "uengasjert" data-aktivtet... Jeg har lagt ut tegneoppgaver og et spørsmål som de skal svare på inne i fronter. Jeg har lagt ut et bilde av meg med spørsmålet: hvem er dette? Vet du svaret må du skrive det inn i forumet som det er laget en link til like under bildet. Da vil jeg se hvem som har svart dersom alt går etter planen.

Jeg vil nok kalle meg en nybegynner i rollen som "produsent" i fronter. Denne følelsen er fin å ha i kroppen når jeg skal veilede andre "nybegynnere" til å gjøre det samme :-) men, jeg håper at jeg får muligheten til å lære mere...å vurderer å undesøke hvor det finnes kursing i fronter...jeg ønsker å være en som kan og vet om mesteparten av alle de over hundre verktøyene som ligger der og bare venter på at jeg skal ta de i bruk.

Jeg jobber med klassens nettside og tester stadig ut nye ting. Jeg legger ut tekst, bilder, linker og henter inn fra youtube og egne filmsnutter som vises direkte i fronter. Jeg lager forum og linker internt. Jeg tester ut oppsett og hvordan verktøyet fungerer. Det er mye bra, men faktisk...der er noe som ikke er så bra....jeg kjenner at jeg av og til blir litt frustrert over "rammer" og "ruter" som flytter seg litt "dit de selv vil"
Men, det går på erfaring og jeg jobber med å opparbeide meg dette. Må ta tiden til hjelp :-) 


tirsdag 15. februar 2011

1. klasse på fronter...

Da va arbeidet med å få klassen, dvs elever, lærere og foreldre på fronter i gang på ordentlig.
Det var litt av en jobb :-) men utrolig lærerikt. Jeg kjenner at jeg er glad jeg har vært så heldig å fått muligheten til å jobbe på et trinn (5.trinn) der det brukes fronter aktivt...det er på den måten jeg lærer best.

Det startet med at jeg laget nettsiden og fikk den opp å gå med riktig størrelse på bilder, filmer ol. Jeg jobbet inn en rutine på oppdatering av innhold og følte meg klar til å introdusere klassen og foreldrene slik at de kan bli aktive brukere av nettsiden til klassen på fornter.

Jeg måtte gå noen runder med meg selv angående passordene til elevene. Det er snakk om 1. klassinger, altså 6 åringer...vi har nettopp jobbet med innlogging på maskinene der eleven har sitt passord og sitt brukernavn. Det store spørsmålet var om jeg skulle ha nye passord til elevene eller om vi skulle beholde de vi nettopp hadde lært????? Jeg grunnet veldig, forhørte meg litt rundt og fikk forskjellige svar. Noen mente nye passord, andre mente at vi burde fortsette med de gamle. Atter andre mente at elevene skulle få lage seg egne passord som jeg som lærer ikke skulle ha tilgang til. Her er både etiske og praktiske spørsmål/ forhold inne i bildet...hmmmm.......

Jeg landet på nye brukernavn og nye passord. Grunnen var at det var nye brukernavn, så da kunne passordene også være nye. Da skiller vi mellom innloggingsinformasjon og fronterinformasjon. Det handler bare om å være tydelig og skrive passordene opp på en slik måte at elevene til en hver tid vet hvilken informasjon de skal bruke.

Jeg logget inn for elevene første gangen med generell informajson og fikk opp at passord måtte endres. Gjorde dette på alle 19 elevene. Nå visste jeg at alt skulle fungere og det var bare å sende ut informajson med elevene hjem slik at de kan øve på pålogging hjemme sammen med foreldrene i fronter.

I tillegg registrerte jeg foreldrene til hver elev inne på fronter. Denne registreringen skulle brukes slik at foreldrene fikk tilgang til blant annet fravær og IUP til elevene. Når foreldrene var registrerte sendte jeg ut en felles SMS til alle og ba de bekrefte mottak med en melding til meg. Det tikket inn svar fra veldig mange og jeg fikk bekreftet at foreldrene er med.

Det er spennende å starte opp slike ting. Nå er foreldrene registrert og elevene er inne med passord som de skal kunne bruke selv ved innlogging til fronter. Vi er i gang :-)

Jeg tenker at elevne i første omgang skal bruke fronter til å hente ned informajson, så får de bli skrivere etterhvert. Jeg planlegger å legge ut lekser på fronter...f.eks. logge inn og finne en bokstav. Så skal de, dagen etterpå fortelle meg hvilken bokstav det var. Jeg kan også legge ut sanger, bilder ol som eleven skal inn å finne. I første omgang er det repitisjon som er stikkordet, la elevene logge inn flere ganger slik at innloggingen blir automatisert. Denne jobben må foreldrene ta del i og det er viktig at de gjør nettopp dette med elevene.

Men, jeg vet at det sikkert ikke blir enkelt. Det er sikkert ikke alle som har lett tilgang til nettet hjemmefra. Dette er noe jeg kan undersøke nærmere og tilpasse oppgavene til disse elevene slik at de kan gjøre leksene på skolen. Da vil jeg måtte ta meg av opplæringen av innloggingen. Men, dette vet jeg ikke om vil hende. Hender det med noen er det greit...håper ikke alle foreldrene viser total mangel på interesse ;-)

Jeg tenker at informasjonen på nettet må være matnytting for foreldrene også. Dersom de får informasjon eller innblikk som er spennende vil de nok fortsette med å slippe barnet sitt inn i denne verden.

Jeg lever i spenning...men det som er viktig er å forsøke. Jeg føler at det er jeg som lærer utrolig mye, og det er drivkraften akkurat nå. Jeg blir mer erfaren og kan ta dette med meg inn i yrket...enten det er fisasko eller suksess :-) Av erfaring blir jeg klokere...

Jeg lærer ingenting av å ikke prøve :-) Håper bare mine"utvalgte" liker å være prøvekaniner..hihi...

Jeg skal i praksis om ikke lenge, og jeg føler at jeg må opprettholde bruken av det digitale sammen med elevene. Jeg må kommunisere med de på fronter. Kanskje lage et forum der vi kan skrive hilsner til hverandre...men da MÅ foreldre delta aktivt....jeg må forsøke, kan ikke la være...

torsdag 10. februar 2011

Av erfaring blir man klok...

Ny time i 1.klasse...over en uke siden sist vi hadde datamaskinene i bruk. Elevene blir satt til å gjøre to sider i matematikkboka etter gjennomgang. Etter at de er ferdig med disse sidene kan de som når, gå på multi sine sider for å jobbe ned det samme temaet der.
Elevene blir "elektriske". Alle vil på data og stresser innvendig for å gjøre ferdig oppgavene i boka. Dette var ikke en slik reaksjon jeg hadde sett for meg. Noen elever taklet dette fint, men ikke alle. De klarte ikke å konsentrere seg. De passet på alle di andre elevene for å sikre seg maskin til de selv etter endt arbeid. Belønningen var for stor til at de skulle klare å konsentrere seg. Det positive var jo at de virkelig ville...men det "negative" var jo at de ikke klarte å konsentrere seg om oppgavene i boka.

Jeg måtte roe de litt ned og rette alle sine oppgaver før de fikk gå på nettet. Da roet de seg litt, når de måtte ha alt rett før de fikk gå på maskinene. Det var det litt komisk å oppleve dette.

mandag 7. februar 2011

Linnea (4) teller i multi...

Det er facinerende å se hvordan det lekes med det faglige i et program som er godt tilrettelagt.
Barnet leker seg til kompetanse, det er frivillig og morsomt.

torsdag 3. februar 2011

Opplæring av foreldre...

...har vi som lærere også ansvaret med å lære opp foreldrene?

Nå har jeg nettopp startet opp med digitalt verktøy i første klasse og vi har lært oss å logge inn på maskinen og ta den i bruk enten med word eller gå på nettet for å benytte oss av digitale læringsressurser som ligger der og som gjerne er parallelle med læreverkene.

Jeg har også laget en hjemmeside for klassen inne på skolens arena i fronter.

Jeg håper etterhvert at elevene skal lære seg å bruke fronter til å lagre sine arbeid, for å hente ned informasjon som ligger der og for å kommunisere med medelever, lærere og evt foreldre (?).

Når fronter er oppe å går med løpende informasjon om skolehverdagen til elevene og de kjenner til siden, føler jeg at det er naturlig å integrere foreldrene. Men skal jeg som lærer ta det for gitt at alle kan dette med data og fronter? Er det så enkelt at alle skal lære opp seg selv? Hmmm.....

Jeg tenker at en enkel intro der nettadressen presenteres og en kort instruksjon på hvordan en logger på, kan være med på å få flere til å undersøke nettsiden, for så å ta et valg om de vil engasjere seg eller ikke...
På denne instruksjonen kan det ligge info om personlig brukernavn og passord som de kanskje også kan endre til sitt eget (?)

Hva skal nettsiden inneholde?
Her finnes det mange muligheter...på den siden jeg laget skapte jeg en tittel som beskriver hverdagen til elevene i løpet av skoleuken. Da viser jeg klassebilde, legger linker til ukeplan, viser bilder fra situasjoner i opplæringen, info om hva vi jobber med, videosnutter osv...

Men, jeg tenker også at siden må være i "bevegelse". Det må skje noe der som gjør at elevene vil inn der for å sjekke ting & tang...om ikke hver dag, men en gang i løpet av uken...og samme med foreldrene...det handler om å gi de et innblikk i hverdagen til barna deres...hva gjøres egentlig på skolen :-)

Fikk et godt tips om å legge ut lydbøker der leksen kan være relatert til å finne denne linken og lytte til boken.

Ellers kan det være ukens sang med link til en lydfil der sangen spilles av. Da kan mamma eller pappa lytte til sangen og på den måten bidra til at det øves hjemme.

Det kan være bilder tatt fra dagens økt, kanskje av dagens elev slik at de føler en personlig tilhøringhet og får litt ekstra oppmerksomhet nettopp denne ene dagen. Dette vil gå på rundgang og alle vil få samme muligheten.

Elevene kan selv få være forfattere der de skriver en hilsen eller beskjed til sine medelever som de må lese til dagen etterpå...

Det kan være en gåte - ukens gåte - som de må løse i løpet av uken....

Det handler om å skape en interesse og en lyst til å underøke hva som er der...på denne måten vil elevene opparbeide seg kompetanse til å bruke fronter og etter gjentatte besøk øker kanskje både interessen og kompetansen. Men, ting må være enkelt og konkret. Linker må baseres på bilder da ikke alle kan lese i første klasse....

Kjenner på meg at jeg i noen tilfeller forventer mye av elevene, men nysgjerrigheten min til å undersøke driver meg til slike tanker...kan elevene klare det...med hjelp fra lærere og foreldre. Kan vi sammen skape en interesse rundt det å bruke det digitale til faglig gevinst. Vi skal ikke bruke det digitale bare for morro...det skal være et verktøy til læring.

Er vi flere som deler denne interessen rundt barna blir kanskje den faglige gevinsten målbar etterhvert...vi som lærere må integrere foreldrene i denne prosessen...vil de evt delta?

onsdag 2. februar 2011

Lagring av elevarbeid...

Hva i alle dager er den beste løsningen på dette?

Jeg har jobbet meg gjennom noen opplegg med elever som har skapt produkter ved bruk av digitalt verktøy. Stadig møter jeg på utfordringer rundt nettopp det med lagring.

Hvor skal elevene lagre dokumentene sine?

Mine erfaringer så langt er...

...lagres arbeidet på maskinen de jobber på må elevene ha samme maskin for å finne tilbake til arbeidet. Det er i seg selv en stor utfordring når det hentes inn lånemaskiner til et arbeid og elevene skal fortsette dagen etterpå. Da finner de ikke tilbake til riktig maskin, eller så husker de ikke hvem de var logget på med og finner på den måten ikke tilbake til produktet sitt (hvis de har jobbet i grupper). Eller så husker de ikke hvor på maskinen de lagret det, og finner ikke tilbake uten hjelp...

...lagres alt på en USB pen som lærer besitter krever dette litt tid i avslutningen av arbeidet. Da må alle gruppene sitte å vente til jeg som lærer eller bare pennen går rundt til alle maskinene og lagrer. Da må vi også sette av tid til oppstarten der alle må få hentet ut sitt arbeid fra pennen...det er en ulempe med dette, og det er at elevene ikke får lagret underveis i arbeidet...og alle har vel opplevd at det tekniske ikke alltid er til å stole på. Oppstår det da problemer underveis vil elevene miste arbeidet dersom de ikke mellomlagrer på maskien de jobber på...

....fikk et tips om å lagre på nettverket til skolen...men det har jeg ikke undersøkt nærmere ennå...stusser litt på lagring av elevproduktet når elevene logger på med egne brukernavn og passord. Når jeg da logger på etterpå finner ikke jeg tak i det samme...hmmm...stemmer dette?? Må undesøke :-)

....MEN, der er et men: så langt erfarer jeg at fronter er den beste måten å lagre elevarbeid på. Da må eleven lære å bruke fronter der de laster opp og overskriver egen produkter etterhvert som de utarbeider det. Klarer de dette har de tilgang til produktene sine uansett hvor de er og uansett hvilken maskin de har. I tillegg kan de opprette grupper med navngitte rettigheter slik at alle på en gruppe kommer inn og kan finne tak i produktene sine :-)

Fronter vet jeg fungerer på femte trinn. Det store spørsmålet mitt nå er om det vil fungere for elever nede på 1.trinn. Vil en 6 åring klare å lagre word dokumentet sitt på fronter med hjelp og veiledning av lærer? Det hadde vært spennende å forsøkt? Ja, det går om jeg som lærer nesten gjør jobben for eleven, sammen med eleven....men vil eleven etterhvert klare dette selv. Forutsetter dette leseferdigheter eller klarer de å koble ordbildet til hva de skal gjøre og på den måten klare jobben på egenhånd? Etter gjentatte ganger vil de nok klare det. Men er det verdt å undersøke det på de små :-) Jeg liker ideen, men er litt usikker på om ikke dette er for krevende..Det finnes bare en måte å finne ut slike ting på...prøve prøve prøve...kan jo begynne med noen av eleven på 1. trinn, å se hva som skjer :-) de er utrolig lærevillige de søte små...